Punk!

2012.12.30. 08:00 :: csordás dániel

csd_blog_155_121227_big2.jpg

5 komment

Címkék: mozi niki

A bejegyzés trackback címe:

https://csordasdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr974987264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banyek 2013.01.02. 08:17:18

A punk attitűd egyszer már megjelent, dogmának hívták. :)

„Esküszöm, hogy betartom a Dogma95 alábbi, jóváhagyott szabályait:
A felvételeket a valódi helyszíneken kell készíteni. Kellékek nem használhatóak.(Ha valamilyen kellékre szükség van, olyan helyszínt kell választani, ahol a kellék megtalálható)
Hang nem rögzíthető a képtől függetlenül, és fordítva. (Zene csak akkor használható, ha a forgatás helyszínén tényleg van zene)
Kézikamerát kell használni. Minden ebből adódó mozgás engedélyezett. (A történetnek nem ott kell játszódnia, ahol a kamera van; a kamerának kell ott lennie, ahol a történet játszódik)
A filmnek színesnek kell lennie. Speciális világítás nem használható. (Ha túl kevés lenne a fény, akkor a jelenetet ki kell vágni; esetleg egy kamerára rögzített lámpa használható)
Optikai trükkök és szűrők használata tilos.
A film nem tartalmazhat felszínes, sekélyes cselekményt. (Gyilkosság, fegyverek stb. nem szerepelhetnek)
A cselekménytől sem időben, sem térben nem lehet eltávolodni. (A filmnek itt és most kell játszódnia)
A műfaji film nem elfogadható.
35 mm-es filmre kell forgatni az anyagot.
A rendező nevét nem lehet feltüntetni.
Továbbá, mint rendező, esküszöm, hogy megszabadulok személyes ízlésemtől! Többé már nem vagyok művész. Esküszöm, hogy tartózkodom attól, hogy „művet” alkossak, mivel a pillanatnyit többre értékelem az egésznél. Elsődleges célom, hogy mind a karakterekből, mind a beállításokból az igazságot hozzam felszínre. Esküszöm, hogy erre fogok törekedni minden lehetséges eszközzel, akár a jó ízlés vagy esztétikai szemlélet árán is. Ezzel megteszem a Tisztaság fogadalmát.
Koppenhága, 1995. március 13. hétfő
Lars von Trier
Thomas Vinterberg”

hu.wikipedia.org/wiki/Dogma-filmek

RossG. 2013.01.03. 11:18:04

Csak egy apró kiegészítés: A Hobbit könyv formában nem 136 oldal, hanem valahol 300 körül mozog. (Az új kiadások legalábbis mindenképp, a Babó címen kiadott valamivel kevesebb.) A 136-os számot gondolom azért szokták emlegetni, mert nagyjából addig forgatták az első filmet, tehát a 300 oldalas könyv első harmadából. :)

csordás dániel · http://csordasdaniel.blog.hu/ 2013.01.03. 12:16:32

@RossKonyvek: ó, basszus! elírtam! 316 oldal, még utána is néztem... kösz, javítom.

Pádár Ádám · http://5panels.kepregeny.net 2013.01.07. 21:33:42

Előre is bocs ha unalmas lesz amit mondok, nem mindenkit érdekelhet a példa, kb ugyan ez zajlott le amit leírsz az utóbbi években a számítógépes/konzol játék iparban. Folytatás folytatás hátán baromi látványos hiper realisztikus grafika, beton egyszerű bejáratott koncepciók. Aztán az utóbbi pár évben elkezdtek felbukkanni független alig egy-két tagú aprócska játékfejlesztő csapatok vagy csak fejlesztők egy személyben és elkezdték használni a médiumot mint kommunikációs formát, és elnevezték indie játékoknak ezeket. A grafika baromi változatos de a realizmus kb a legkevésbé fontosabb az egészben, persze van amelyik úgy készül de jellemző stílusjegy hogy akár paintben is készülhetett ezeknek a játékoknak a grafikája vagy csak simán úgy néznek ki mint a régi nintendos pixelgrafikájú játékok, és a szimpla tömegszórakoztatás mellett megjelent egyfajta törekvés hogy ezeket a játékokat mint művészi eszközként használják, mind a felépítésükkel a hangulatukkal a játékmenetükkel a történetükkel mind egyfajta kommunikációt, egy üzenetet, történetet közvetítenek ezek a játékok. Teljesen reálisnak tartom hogy egy hasonló folyamat simán véghez menjen a filmiparban is és érezhetően érik a dolog mert kezd ez az egész látványos blocbuster remake reboot, folytatás, franchise, adaptáció dömping fuldokolva vergődni.
süti beállítások módosítása